VOORBEELDEN

UIT MIJN PRAKTIJK

STICHTING LEF

“LEF staat voor Leven En Financiën. Ik ben gevraagd als gastdocent. Mijn directe benadering slaat aan bij jongeren. Door mijn praktijkervaring draai ik er niet omheen. Je merkt dat de jeugd dat waardeert. Er rust nog steeds een soort op praten over geld. “Wat verdienen jouw ouders?”. Simpele vraag waar vrijwel nooit een antwoord op komt. Dat taboe maak ik bespreekbaar. Ik wil de ogen bij jongeren openen als het over geld gaat.”

Over Stichting LEF

Stichting LEF is een MBO-lesprogramma om jongeren verantwoordelijk met geld te laten omgaan. Stichting LEF wil voorkomen dat jongeren met financiële schulden een onzekere toekomst tegemoet gaan. Met eigen lesmateriaal en gastdocenten wordt geprobeerd jongeren de échte waarde van geld te leren. De gastdocenten geven les op vrijwillige basis en zijn zelf actief (geweest) in de financiële sector.

HUMANITAS

“Het idee achter de vereniging Humanitas spreekt me enorm aan. Dat ik iemand kan helpen de regie over zijn eigen leven te laten hervinden. Humanitas is onafhankelijk en wil er zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging.”

“Een kennis vroeg me of ik geen vrijwilliger wilde worden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het is prachtig eervol werk om mensen in de problemen er weer bovenop te helpen.”

Over Humanitas

Humanitas, opgericht op 31 mei 1945, is een organisatie met in totaal 25.000 vrijwilligers. Het is van humanistische hulpdienst uitgegroeid tot één van de belangrijkste welzijnsinstellingen van Nederland. De hulp die Humanitas biedt bij eenzaamheid, verlies, opvoeden, opgroeien, thuisadministratie of detentie is gratis.”

SHOT ON TARGET

Als investeerder en begeleider van start-ups werd Johan getipt door een vriend over ‘Shot on Target’. Dit bedrijf werd in 2019 opgericht en heeft een zogeheten ‘slimme doelpaalcamera’ ontwikkeld. Sinds januari 2021 werkt Shot on Target samen met het Amsterdam Institute of Sport Science.

Met de doelpaalcamera’s (aan beide doelen op het voetbalveld wordt een camera bevestigd), worden alle acties in de buurt van de doelen vastgelegd. Op basis van kunstmatige intelligentie worden de hoogtepunten gefilterd. In de kantine kan bijvoorbeeld op die manier op meerdere velden worden meegekeken met de hoogtepunten van amateur- of jeugdwedstrijden. Ook is er een app ontwikkeld waarin de gebruiker zelf kan kiezen op welke (amateur)velden hij mee wil kijken.

Johan: “Na een paar gesprekken met de ontwikkelaars zag ik potentie in dit product. Eerst ga je op je gevoel af en dat wil je dan gestaafd zien met een goede achterliggende gedachte en/of plan. Dat was er. De doelpaalcamera’s zijn voor een relatief laag bedrag te sponsoren zodat het de clubs geen geld kost. Dat maakt het makkelijker om het uit te rollen over heel veel verenigingen en individuele gebruikers. Nu is het zaak om het goed in de markt te zetten en daarvoor is kapitaal nodig. Met enkele anderen zijn we daarom ingestapt en hebben er een aandeel in genomen. Ik reken op een gericht ‘shot on target’.

WITTEWONING MAKELAARS

Mede-oprichter en directeur.